Inbraakwerende kluis

16 juli 2018
 Categorie├źn: Sloten, sleutels & brandkasten, Blog

Delen

Wat zijn inbraakwerende kluizen?

Een inbraakwerende kluis vertraagd door zijn constructie de tijd waarin je de kluis geforceerd kan openen. De kostbare inhoud van de kluis is hierdoor beschermd. Besef wel dat uiteindelijk iedere kluis te kraken is. Hoe snel dit gebeurt en met welke middelen hangt af van drie verschillende factoren. De constructie van de kluis is gedeeltelijk bepalend. Het slot is van belang omdat een gemakkelijk te openen slot de mate van inbraakwerendheid omlaag brengt. Er zijn kluizen verkrijgbaar bij Safe2Lock Brandkasten VOF met een elektronisch of met een sleutelslot. Tenslotte is de bevestiging van de kluis aan de wand of vloer van invloed op de snelheid om een kluis geforceerd te openen.

De indicatie waardeberging

De mate van inbraakwerendheid van een kluis is zichtbaar door de indicatie waardeberging. De inbraakwerendheid is van belang voor de verzekering op het moment dat cash geld of kostbaarheden in de kluis zijn opgeborgen. Verzekeraars gaan hierbij uit van een onbewoond, onbewaakt en onbeveiligd pand of woning binnen de bebouwde kom. De verzekeraar kan per individuele aanvraag afwijken van de dekkingsindicatie als er aantoonbaar extra inbraakwerende maatregelen zijn getroffen. Kluizen krijgen een dekkingsindicatie door het verkrijgen van certificaten. Certificaten zijn te verkrijgen door ze te laten testen.

Testen van kluizen

Alle testen van kluizen worden uitgevoerd door onafhankelijke testinstituten. Ze testen de mate van inbraakwering door te proberen de kluis open te breken. Tijdens deze testen zal de kluis bloot worden gesteld aan verschillende technieken om de kluis geforceerd te openen. Bij ieder soort gereedschap noteren ze de tijd die nodig is om de kluis te forceren. De inbraakwerende kluis krijgt aan het einde van de test een Europees gecertificeerd weerstandswaarde. Deze waarde geeft de specifieke type kluis een indicatie waardeberging.

Inbraakwerende normen

Als je spullen in een kluis wil verzekeren dan moet de kluis een Grade of klasse hebben. Deze kan zijn aangevuld met een brandwerende waarde. Naast kluizen met een gecertificeerde Europese norm zijn er ook kluizen met een SKG certificatie. Deze kluizen hebben een waardeberging tot maximaal 9000 euro. De inbraakwerende normen zijn onder te verdelen in:

S1 met een waarde inhoud tot 5000 euro.

S2 met een waarde inhoud tot 9000 euro.

Grade 0 met een waarde inhoud tot 14.000 euro.

Grade I met een waarde inhoud tot 20.000 euro.

Grade II met een waarde inhoud tot 50.000 euro.

Grade III met een waarde inhoud tot 90.000 euro.

Grade IV met een waarde inhoud tot 150.000 euro.

Grade V met een waarde inhoud tot 250.000 euro.