Muizen bestrijden

13 januari 2021
 Categorieën: Ongediertebestrijding, Blog

Delen

Kom je een muis of muizenkeuteltjes tegen in huis? Dan is het verstandig om meteen actie te ondernemen. Muizen kunnen namelijk veel overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld door eten, bedrading en isolatiemateriaal op te knagen en het huis te vervuilen. Daarnaast kunnen muizen ziektes overdragen en een heuse plaag vormen waar je niet zo makkelijk meer van af komt. Hieronder lees je daarom de beste tips om muizen te bestrijden!

Maak je huis minder interessant
Allereerst is het belangrijk om je huis minder interessant voor muizen te maken. Zorg er voor dat eten goed wordt opgeborgen in afgesloten bakken. Verder is het verstandig om etensrestjes en kruimeltjes direct op te ruimen. Vergeet hierbij niet op en onder de bank stof te zuigen als je hier graag koekjes of chips eet. Tot slot maak je het voor muizen lastiger om binnen te komen door alle gaten en naden goed te dichten. Muizen hebben maar een gaatje van een halve centimeter nodig om binnen te komen. Zorg er dus voor dat werkelijk elk plekje wordt voorzien van fijn gaas, staalwol of weringspasta. Extra voordeel: ook ander ongedierte zal op deze manier minder snel je huis binnenkomen.

Muizen vangen met muizenvallen
Zodra de muizen eenmaal binnen zijn, kan het nodig zijn om de muizen te bestrijden met muizenvallen. Je hebt hierbij de keuze uit muizenvallen waarbij de muis direct sterft of blijft leven. De beste manier om een muis te lokken is door wat havermout of pindakaas in de val te plaatsen. Plaats de muizenvallen in diverse ruimtes (ongeveer om de 100 meter). Ben je geen fan van muizenvallen? Dan wil een kat nog wel eens helpen. Naast dat katten muizen kunnen vangen, werkt een kat afschrikwekkend. Muizen vinden een huis waar een kat woont vaak minder aantrekkelijk dan een huis zonder kat. Houd er wel rekening mee dat een kat geen hele muizenplaag kan uitroeien en dat niet alle katten even actieve (of succesvolle) jagers zijn.

Grover geschut
Als je eenmaal een muizenplaag hebt, kan er grover geschut nodig zijn om muizen te bestrijden. Het beste kun je in dit geval de gemeente of een bestrijdingsdienst als Beukema Ongediertebestrijding contacteren voor advies. Zelf aan de slag met muizengif kan namelijk gevaarlijk zijn als je huisdieren of kleine kinderen hebt. Ook is muizengif extreem slecht voor het milieu, je eigen gezondheid én super dieronvriendelijk. De muizen sterven namelijk een pijnlijke en erg langzame dood door het gif. Ga je toch aan de gang met muizengif? Lees dan goed de verpakking en verpak de dode muizen in plastic. Zo voorkom je dat andere dieren de vergiftigde muizen opeten.