Machine verhuizen: hoe pak je dit aan?

12 januari 2022
 Categorieën: Verhuis & opslag, Blog

Delen

Een zware industriële machine verhuizen is niet een bezigheid waar veel mensen ervaring mee hebben. Immers: alleen bij het inruimen van een bedrijfsgebouw of loods met machines, vanwege een verhuizing of omdat er intern iets verplaatst moet worden, kun je hiermee te maken krijgen. Hoe je precies goed doordacht een machine verplaatsen kunt van plek A naar B, is daarom iets wat je goed moet uitzoeken en aanpakken.

In dit blog kun je de beste tips en tricks lezen om goed doordacht, veilig en voordelig een machine te verhuizen. Profiteer van onze adviezen en maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk bij de verhuizing van een machine.

Een machine verhuizen is risicovol, dek je goed in!
Bij een bedrijfsverhuizing worden, zeker als het om een fabriek gaat, meestal ook de nodige machines en apparaten vervoerd. Dat dit niet geheel zonder risico's is, moge duidelijk zijn. Machines moeten namelijk ontkoppeld en gedemonteerd worden, zijn zwaar en bestaan vaak uit gevoelige technologie. Hierdoor kan er van alles defect raken tijdens de verhuizing.

Om deze reden is het belangrijk om de machines en apparaten die je gaat verhuizen goed te laten verzekeren. Zorg voor een goede dekking van de inventaris. Mocht namelijk een apparaat of machine kapotgaan, dan kun je die meestal niet direct weer inzetten in je bedrijf. Naast het verzekeren van machines is het daarom ook aan te raden om te kijken naar het afdekken van eventueel gederfde inkomsten als er daadwerkelijk een apparaat kapotgaat tijdens een bedrijfsverhuizing.

Zorg voor een tijdige voorbereiding
Het organiseren van een verhuizing voor machines en de overige bedrijfsinventaris is vaak een ingewikkeld logistiek project. Daarom is het van groot belang om op tijd te beginnen met alle voorbereidingen op de verhuizing. Moet je in een laat stadium bijvoorbeeld nog een verhuisbedrijf regelen om je bedrijfsinboedel te verhuizen, dan heb je tegenwoordig een gerede kans dat je te laat bent. We raden aan om, als dat mogelijk is, minimaal één jaar van tevoren een geschikt verhuisbedrijf te contacteren en duidelijke onderlinge afspraken te maken over de geplande verhuizing.

Leer van de ervaringen van anderen
Een van de gevaren van een bedrijfsverhuizing is dat je het verhuisproces onderschat, door alles zélf te willen uitzoeken als bedrijfseigenaar. Gelukkig hoeft dat niet, maar kun je veel leren van de ervaringen van andere ondernemers en bedrijven die bedrijfsverhuizing hebben uitgevoerd. Zoek bijvoorbeeld via internet naar ervaringen, tips en adviezen. En neem eventueel contact op met een onderneming, waarvan je weet dat die recent een verhuizing heeft doorgemaakt. Want waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als dat niet nodig is?