Een fraudebestendig blockchain-netwerk voor veiligheid en privacy

10 juni 2022
 Categorieën: Beveiliging, Blog

Delen

Het aantal cryptovaluta heeft zich steeds meer uitgebreid. Hierdoor zijn er veel artikelen geplaatst, door de media, die de voordelen bespreken van de blockchain technologie. Niet alleen in de financiële markt kan deze technologie goed worden ingezet, maar het heeft ook het potentieel om te worden ingezet in de industrie en daar de bestaande processen en technologieën te ondersteunen of over te nemen.

Hoe werkt een fraudebestendig blockchain-netwerk?
Als je op een technische manier kijkt naar de werking van het netwerk, dan zorgt een blockchain ervoor dat transacties die worden gedaan worden gegroepeerd. Het voorkomt dat de nieuwe transacties worden geregistreerd. De nieuwe transacties worden tegengehouden, totdat het huidige blok gevalideerd is door de leden van het netwerk. Hier hangt wel een voorwaarde aan. Om ervoor te zorgen dat de integriteit van de blockchain wordt behouden, moet elk nieuw blok worden gekoppeld aan het vorige blok. Dit gebeurt na een complexe verificatie en validatie.

Fraudebestendig blockchain-netwerk: absolute veiligheid
De records van de blockhains zijn bestand tegen wijzigen en kunnen niet met terugwerkende kracht worden aangepast. Dit heeft positieve gevolgen voor de veiligheid van de gegevens die al opgeslagen zijn. Blockchain heeft een impact op bedrijven, maar ook op het leven van klanten. De blockchain zorgt ervoor dat gegevens op een veiligere manier worden opgeslagen. Informatie is hierdoor moeilijker te traceren en dit leidt tot cyberveiligheid.

Blokken worden ook niet op maar een computer opgeslagen. Ze worden opgeslagen op meerdere computers die verspreid zijn over de hele wereld. Deze computers kunnen geografisch gezien ver uit elkaar liggen, maar zijn altijd met elkaar verbonden. Hierdoor merken alle computers in deze verbinding wanneer er een wijziging is aangebracht aan een van de blokken. Wanneer er een wijziging plaatsvindt, moeten alle systemen binnen dit netwerk goedkeuring geven. Als er sprake is van een hack van een computer, dan zullen de andere computers zich inzetten om een aanval te voorkomen. De invasie zal dan worden geëlimineerd door de blockchain technologie.

Er kan dus worden geconcludeerd dat blockchain technologie vele voordelen met zich meebrengt. Er zal geen sprake meer zijn van een tussenpersoon en de transacties vinden real time plaats. Dit is veel efficiënter en veiliger en de kans op fraude wordt verminderd omdat er altijd een controle van de gegevens plaatsvindt. Gegevens worden altijd gecontroleerd en geverifieerd. Dit heeft als gevolg dat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om dubbele uitgaven te doen en de kans op fraude is vele malen kleiner. In de toekomst zullen er vast meer bedrijven kiezen voor een fraudebestendig blockchain-netwerk, bijvoorbeeld van Ledger Leopard.