Informatie over de VvE schoonmaak

14 februari 2023
 Categorieën: Schoonmaakdiensten, Blog

Delen

Woon je in een gebouw met een actieve VvE of overweeg je een appartement of een woning te kopen in een flat met een VvE? Dan is het belangrijk om iets te weten over de taken van een VvE. Een Vereniging van Eigenaren is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw, voornamelijk voor het onderhoud van gezamenlijke ruimtes. Vaak hoort ook de VvE schoonmaak bij de taken van de VvE.

Wat is een VvE schoonmaak?
De schoonmaakactiviteiten die door een VvE geregeld worden, zijn voornamelijk gericht op de gezamenlijke ruimtes. Hieronder vallen meestal de entree, trappenhuizen, liften, de galerij en glazen. Dit zijn ruimtes die intensief worden gebruikt. Een eigen appartement of woning valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar, maar de gezamenlijke ruimtes zijn van niemand en van iedereen tegelijkertijd.

Een schoon gebouw is een goed visitekaartje voor alle eigenaren. Als huiseigenaar wil je natuurlijk niet dat gasten door een vies gebouw moeten om in jouw huis te komen. Samen het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimtes regelen is dan een verstandig idee. Alle woningeigenaren uit het gebouw betalen per maand of per jaar een bepaald bedrag aan de VvE. Met dit bedrag wordt onder andere het schoonmaken geregeld. Daarnaast wordt groot onderhoud aan het gebouw gedekt door het betalen van dit maandelijkse of jaarlijkse bedrag. De meeste zaken worden door een bestuur geregeld en in gezamenlijke vergaderingen door de leden goedgekeurd.

Wie doet de werkzaamheden?
Door het bestuur van de Vereniging van Eigenaren wordt een opdracht voor schoonmaakwerk uitgezet. Er kunnen verschillende offertes opgevraagd worden bij schoonmaakbedrijven. Door al het werk te combineren, loont het voor een schoonmaakbedrijf om de opdracht binnen te halen. Voor beide partijen is dit een win-win situatie. De VvE kan een gunstige prijs voor de werkzaamheden bedingen en het schoonmaakbedrijf krijgt een opdracht die de moeite waard is.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het gaat om schoonmaakwerk. Het wassen van alle glazen is bijvoorbeeld geen klus die iedere week gedaan hoeft worden. Het schoonmaken van het trappenhuis, de liften en de entree daarentegen moet waarschijnlijk iedere week uitgevoerd worden. In een contract met een schoonmaakbedrijf, bijvoorbeeld Meijer Multicleaning BV, kan de frequentie van de VvE schoonmaak geregeld worden.

Groot onderhoud
Een VvE is ook verantwoordelijk voor groot onderhoud aan gebouwen. Denk hierbij aan het vernieuwen van de liften, werk aan de elektriciteit in het gebouw of het vervangen van het dak. Ook onverwachte kosten kunnen opgevangen worden door de VvE. Denk hierbij aan beschadigingen door een storm of een brand.